Hyppää sisältöön
suomi suomi
Linkkejä lapsille


Kirjaston palvelut päiväkodeille ja alakouluille

Päiväkodeille ja alakouluille on tarjolla niin perinteistä kirjastonkäytön opetusta kuin kirjastoleikkiäkin, unohtamatta kirjavinkkausta ja aineistopaketteja. Myös mediakasvatusta annetaan. 


Aineistopaketit kouluille ja päiväkodeille

Kirjastosta toimitetaan aineistopaketteja päiväkodeille ja kouluille. Paketit voivat sisältää mitä tahansa lainattavaa kirjastoaineistoa, vaikkapa aiheen mukaan. Aihepaketit voivat siis sisältää esimerkiksi avaruuteen tai talveen liittyviä kirjoja ja muuta aineistoa. Paketit lainataan kuukaudeksi kerrallaan päiväkodin tai koulun kortilla, mutta uusitaan tarvittaessa ja jos varauksia ei ole, niin käytännössä paketti voi olla lainassa useammankin kuukauden.


Kirjastoleikki eskareille!

Kirjastoleikissä tutustutaan leikinomaisesti kirjastoon ja kirjastoaineistoon. Se voi olla roolileikkiä, jossa osa lapsista esittää asiakkaita ja osa kirjastotyöntekijöitä vuoron perään. Samalla opitaan tuiki tärkeitä juttuja lainaamisesta ja palauttamisesta sekä muutakin kirjastoasiaa.

Kirjastoleikkiä voidaan järjestää aamupäivisin, kirjaston ollessa suljettuna klo 8-11. Ryhmäkoko leikissä kannattaa pitää pienenä, mielellään alle 10 lasta, sillä silloin leikki on kaikille antoisinta.

Päiväkotihenkilökunta voi ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen ja yhdessä voimme suunnitella ryhmällenne mieleenpainuvan kirjastoleikkitunnin.


Kirjavinkkaus

Tarjoan kirjavinkkausta päiväkodeille ja alakouluille. Kirjavinkkaukseen voidaan sisällyttää myös tietokirjoja ja muuta aineistoa, jos niin halutaan. Teemavinkkaustakin voidaan järjestää vaikkapa fantasiakirjallisuudesta. Toivon, että ottaisitte hyvissä ajoin yhteyttä, mielellään kaksi viikkoa ennen, jotta saamme valmisteltua antoisan kirjavinkkaustunnin tai -tuokion.

 

Kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetus

Kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetusta järjestetään kaikille alakoululuokille. Kirjastonkäytön opetustunneilla voidaan tutustua kirjastoon ja sen aineistoon. Tiedonhaun opetuksessa voidaan tutustua luokitukseen, verkkokirjastoon ym. Tunti valmistellaan aina opettajan toiveiden mukaan siten, että se palvelee parhaiten luokan tiedontarpeita.

 

Mielelläni otan vastaan myös muita ideoita ja ehdotuksia päiväkotien ja koulujen yhteistyömuodoista kirjaston kanssa.

yhteyshenkilö: Eija Kopponen

sähköposti: eija.kopponen@somero.fi